Eerste gipsvlucht vandaag op Rotterdam The Hague Airport12-27-2012

Allianz Global Assistance (voorheen Mondial Assistance) is één van de Nederlandse alarmcentrales die plaatsen voor hun verzekerden op deze ambulancevlucht reserveerde, naast de ANWB, Eurocross Assistance en SOS International. Elk jaar zijn er meerdere wintersporters die hun vakantie voortijdig moeten beëindigen. De meest voorkomende skiblessures zijn been- en armfracturen. Ook het verdraaien van de knie komt heel vaak voor. Behalve goed opletten op de pistes kunnen wintersporters in de voorbereiding al zorgen voor een leuke en veilige wintersportvakantie. Door goede training zoals opbouw van spierkracht, de juiste uitrusting en voeding kunnen blessures voor een groot deel worden voorkomen.

Allianz Global Assistance geeft enkele tips:

Spieren
Het is aan te bevelen de beenspieren voor vertrek naar de wintersport flink te trainen. Advies  voor de skivakantie is wat vaker de trap nemen en te wandelen. Andere geschikte vormen van sporten kunnen joggen, fietsen, rollerbladen of steppen zijn.

Juiste uitrusting / helm
Adequate kleding en een skiuitrusting die past bij het lichaamstype en het skiniveau zijn essentieel. Voor alle leeftijden en alle vormen van wintersport is het dragen van een helm van belang. Botsingen zijn de oorzaak van de meeste skiongelukken en hoofdschade kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer men een helm draagt wordt de kans op hoofdletsel gehalveerd.

Gezonde maaltijden, water en (zon)bescherming
Allianz Global Assistance wijst skiërs op het belang van goede voeding waarbij in het specifieke geval van wintersport gedacht kan worden aan maaltijden die rijk zijn aan proteïnen en koolhydraten. Een fles water, graanreep of een zoete snack moeten dagelijks mee in de rugtas. Dat laatste kan van pas komen als skiërs in de middag moe beginnen te worden maar hun route nog moeten of willen vervolgen. Verder wijst de alarmcentrale erop dat zonbescherming altijd noodzakelijk is. Zonnebrandcrème, bescherming voor de lippen en een donkere skibril mogen dan ook niet ontbreken op de piste.

Top