Mondial Assistance: nut reisverzekering vaak onderschat

Mondial Assistance: nut reisverzekering vaak onderschat

Amsterdam 12 juni 2009 – Met de zomervakantie in zicht signaleert alarmcentrale Mondial Assistance dat nog steeds veel Nederlanders zonder reisverzekering naar het buitenland reizen. Bijna dagelijks krijgt de alarmcentrale meldingen binnen van reizigers die onverzekerd in het buitenland zijn gestrand. Vorig jaar ging een kwart van de Nederlanders onverzekerd op vakantie. “Ze onderschatten veelal het risico op onverwachte, hoge kosten”, zegt woordvoerster Audrey Denkelaar. “Veel leed is te voorkomen door altijd goed voorbereid op reis te gaan en de algemene voorwaarden van de zorgverzekering door te lezen, of door informatie op te vragen bij een assurantietussenpersoon.”

Medische kosten kunnen zeker in het buitenland hoog oplopen. Meestal vergoedt de zorgverzekeraar het tarief dat in Nederland gangbaar is. Met een aanvullende verzekering van medische kosten kan de dekking  200% zijn van dit tarief, maar dit is in veel gevallen afhankelijk van de bestemming. Het merendeel komt dan voor eigen rekening. Met een reisverzekering worden wel alle onvoorziene medische kosten vergoed. Denkelaar: “Als alarmcentrale zien wij natuurlijk ook de schrijnende gevallen. Voorbeeld is een reiziger die in de Verenigde Staten in een ziekenhuis werd opgenomen. Het gangbare tarief voor een ziekenhuisopname en dezelfde behandeling in Nederland was 7.500 euro. Nu was de rekening het twintigvoudige in dollars. Helaas had deze reiziger geen reisverzekering en vergoedde de zorgverzekeraar alleen het gangbare Nederlandse tarief. De patiënt achterlatend met een flinke rekening.”

Zorgverzekeringen dekken bovendien niet altijd voor 100% de terugkeer naar Nederland. Zeker niet die van de medereizigers. “Met een reisverzekering kunnen de medereizigers gewoon kosteloos mee naar huis”, zegt Denkelaar. “Bovendien ben je altijd gedekt voor hulp van een alarmcentrale.”

Top