Reisverzekeraar Mondial Assistance maakt vliegvakantie top 10 van Europa bekend: Spanje populairste vliegbestemming

Reisverzekeraar Mondial Assistance maakt vliegvakantie top 10 van Europa bekend: Spanje populairste vliegbestemming

Reisverzekeraar Mondial Assistance maakt vliegvakantie top 10 van Europa bekend  
Spanje populairste vliegbestemming

 • Van alle Europeanen die deze zomer met het vliegtuig naar hun vakantiebestemming reizen, gaat tweederde naar Spanje, Italië, Frankrijk en de UK  
• Ondanks de crisis veranderen Europeanen in 2009 weinig aan hun vakantiegewoontes en reizen over het algemeen naar dezelfde bestemmingen als in 2008

Amsterdam, 24 juni 2009 –  Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de favoriete bestemmingen van Europeanen die per vliegtuig op vakantie gaan. Van hen reist 25 procent dit jaar naar Spanje, 17 procent naar Italie, 15 procent naar de UK en 9 procent naar Frankrijk. Dit blijkt uit de Reisbarometer van Mondial Assistance. Met de Reisbarometer maakt de reisverzekeraar en hulpverlener voor het tweede achtereenvolgende jaar bekend welke vakantiebestemmingen favoriet zijn onder Europeanen die per vliegtuig reizen.   

Deze ranglijst is haast identiek aan de eerste Mondial Assistance Reisbarometer over het jaar 2008. Europese vakantiegangers vliegen net als vorig jaar het meest op Spanje, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië. Deze vier landen trekken samen tweederde van alle vakantiegangers die per vliegtuig reizen. “Ondanks de economische crisis is het vakantiegedrag van Europese luchtvaartreizigers weinig veranderd”, verklaart Erick Morazin, International Sales Director bij Mondial Assistance.  
   
Gemiddelde duur van de vakantie: 10 dagen  
Met ieder 4 procent van alle vertrekkende vakantievluchten strijden Portugal en Ierland samen om de vijfde plaats op de ranglijst. Zij worden gevolgd door Duitsland en Griekenland met ieder een aandeel van 3 procent. Marokko en de Verenigde Staten vertegenwoordigen het Afrikaanse en Amerikaanse continent in de top 10 met elk 2 procent. Vliegvakanties van Europeanen duren dit jaar gemiddeld tien dagen. De Fransen gaan gemiddeld het langst op vakantie met dertien dagen. De Engelsen daarentegen gaan gemiddeld slechts acht dagen naar het buitenland. De Nederlanders zitten met twaalf dagen boven het gemiddelde, net als de Duitsers en de Polen met elf dagen. De Spanjaarden en Ieren zitten met tien dagen precies op het gemiddelde.  
   
De Reisbarometer: zorgvuldige analyse  
De Reisbarometer is gebaseerd op een analyse van ruim 360.000 reisverzekeringen die afgesloten zijn via internetsites van Europese vliegtuigmaatschappijen die klant zijn van Mondial Assistance. Het betreft hier vluchten die ondernomen zullen gaan worden in de periode tussen 1 juli en 31 augustus deze zomer. “Tientallen luchtvaartmaatschappijen, touroperators en reisorganisaties die direct via het internet verkopen, maken in Europa gebruik van onze applicatie waarmee reisverzekeringen tijdens het boeken aan hun klanten worden aangeboden”, zegt Erick Morazin. “Deze data geven ons een zeer gedetailleerd beeld van de voorkeursbestemmingen van Europeanen.” 

Schema: Top 10 vliegbestemmingen Europeanen  
1 Spanje 25 %  
2 Italië 17 %  
3 Verenigd Koninkrijk 15 %  
4 Frankrijk 9 %  
5 Portugal 4 %  
6 Ierland 4 %  
7 Duitsland 3 %  
8 Griekenland 2 %  
9 Marokko 2 %  
10 Verenigde Staten 2 %  
Overige bestemmingen 17 %  
   
Kader: Belangrijkste Europese resultaten onderzoek vliegbestemmingen  
• Fransen geven net als vorig jaar de voorkeur aan Zuid Europa: 22 procent blijft in Frankrijk, 13 procent gaat naar Spanje en 12 procent naar Italië.       
• Duitsers vliegen het liefst naar Spanje (31 procent). Italië en Groot Brittannië scoren met 13 procent even hoog.       
• Bijna de helft van de Poolse vakantiegangers vliegt deze zomer naar Groot Brittannië (46 procent). Ook blijft een groot deel in eigen land (18 procent). Verder reist 15 procent van de Polen naar Ierland en 13 procent naar Spanje.  Italië daalde van 15 naar 3 procent op de Poolse populariteitslijst.       
• Net als in 2008 vliegt het grootste deel van de Spanjaarden binnen Spanje (36 procent). Ook Groot Brittannië (21 procent) en Italië (14 procent) doen het bij Spanjaarden goed als vakantiebestemming.      
• Van de Britse vakantiegangers vliegt 30 procent naar Spanje (31,7 procent in 2008). Er blijven meer Britten binnen Groot Brittannië (18 procent) dan in 2008 (14,1 procent). Net als vorig jaar gaat 11 procent naar Frankrijk.       
• Steeds meer Ieren reizen naar Spanje: het aantal vluchten steeg dit jaar van 21,1 naar 28 procent. Polen en de Verenigde Staten, die in 2008 nog veel Ierse toeristen trokken, verdwijnen dit jaar uit de top drie en zijn ingehaald door Groot Brittannië (13 procent), Frankrijk (9 procent) en Portugal (8 procent).   

Top